Κρόνος: Σύνδρομα Ενοχών – Κατωτερότητας Και Ανασφάλειας

Κρόνος: Σύνδρομα Ενοχών – Κατωτερότητας Και Ανασφάλειας

Από τον Παύλο Χαϊκάλη

Κρόνος.Ο Πλανήτης που σκορπά το φόβο στο πέρασμα του και που έχει γίνει συνώνυμος του τρόμου

για κάθε ωροσκόπιο. Είναι όμως έτσι;; Φυσικά και όχι. Και ηρεμήστε. Ο Κρόνος δεν έχει προσωπικά με κανέναν. Πιστέψτε με. Σηματοδοτεί όμως πολλά που χρειάζονται λύσεις.

Και αυτό είναι το ζητούμενο. Πρέπει να δοθούν λύσεις.

«Κανείς δεν σε κάνει να νιώθεις κατώτερος (ή ένοχος) χωρίς τη συγκατάθεσή σου».

Eleanor Roosevelt

Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που καλείται να λύσει ο Κρόνος.

Έχει παρατηρηθεί ότι ο Κρόνος σε σκληρή όψη προς τον Ήλιο ή τη Σελήνη στον γενέθλιο χάρτη μπορεί να σηματοδοτήσει δραματικά την ευαισθησία στο αίσθημα ενοχής και να αναλάβει την ευθύνη για πράγματα που είναι εκτός ελέγχου.

Καταλαβαίνουμε ότι όταν τα Φώτα (Ήλιος-Σελήνη) πιέζονται από την επαφή του Κρόνου στον γενέθλιο χάρτη, υπάρχει αναπτυξιακή ένταση στην διεύρυνση του εγώ και στην έκφραση των κυρίαρχων αναγκών του ατόμου. Μερικές φορές υπάρχουν αναστολές προς επίλυση – συχνά παρουσιάζεται μια σφιχτή, υπερβολικά ελεγχόμενη ή καταπιεσμένη αίσθηση του εαυτού. Μπορούμε να προβλέψουμε αυτή την ένταση όταν το βλέπουμε σε ένα ωροσκόπιο;;Φυσικά. Θα πρέπει  όμως να αναζητήσουμε τρόπους για να απελευθερώσουμε και να ανακατευθύνουμε τους περιορισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Πολλά άτομα με δύσκολες όψεις Φώτων και Κρόνου αισθάνονται μειονεκτικά, ένοχα για χιλιάδες πράγματα, και με ένα αίσθημα κατωτερώτητας η χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η παρουσία του Πατέρα είναι καταλυτική.Είτε σε σύγκρουση με τα Φώτα ,είτε με Κρόνο Rx η πατρική φιγούρα έχει βάλλει το χέρι της στο να αποδιοργανώσει την προσωπικότητα του ατόμου.

saturn paulos xaikalis 1024x683

Η μεταβίβαση ευθυνών και η δήθεν ανικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί σ αυτές είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Πολλές φορές η κακοποίηση λεκτική η σωματική είναι το επακόλουθο μιας τέτοιας σχέσης.

Άτομο με Σελήνη σύνοδο Κρόνο στον Αιγόκερω, σε τετράγωνο με Ήλιο στο Ζυγό, της είχε μεταφερθεί η άποψη ότι δεν πρέπει ποτέ να στρέφει την προσοχή στον εαυτό της γιατί αυτό θα ήταν εγωιστικό και τιποτένιο. Και φυσικά της είχε γίνει πεποίθηση.

Αυτό ήταν σε αντίθεση με τη μητέρα της, ένα εντελώς ελεύθερο πνεύμα που ζούσε σε μια διαρκή κατάσταση κατάθλιψης και αποδιοργάνωσης. Ο πατέρας της ήταν ένας πολύ τακτοποιημένος στρατιωτικός που ήταν δεξιοτέχνης στο να εκπέμπει σιωπηλή αποδοκιμασία και κρίση όταν δεν υπήρχε τάξη στο σπίτι.

Έτσι φρόντισε όλες τις αποδιοργανωμένες και ανεκπλήρωτες εργασίες που η μητέρα της δεν μπορούσε να χειριστεί, να τις αναλάβει η ίδια και έτσι να κερδίσει την έγκριση από τον πατέρα της – ή τουλάχιστον, να αποφύγει την αποδοκιμασία. Υιοθέτησε ένα εξαρτημένο μοτίβο να αισθάνεται ένοχη για όλα, ακόμη και όταν δεν υπήρχε η ένδειξη διαταραχής. Ανέλαβε την ευθύνη για όλα. Αποτέλεσμα να εξαντληθει ψυχικά και σωματικά, να στραγγισθεί εσωτερικά,και να ζεί μόνιμα σε κατάσταση ανασφάλειας και φόβου.

Πολλά παιδιά δεν μπορούν να βρούν την εσωτερική ώθηση που χρειάζονται για να μπορούν να αντέξουν τις όποιες σκληρές ενέργειες στα παιδικά τους χρόνια.

Η προσβολή των γονιών για το πόσο ανάξια είναι πολλές φορές τα παιδιά διαμορφώνουν βιωματικές  αντιλήψεις που είναι πολύ δύσκολο μετά να ελεγχθούν και να αναχαιτισθούν.

Είναι μια εσωτερική σύγκρουση όπου κάποιος χάνει ό,τι κι αν κάνει. Η ενοχή είναι μια συναισθηματική κατάσταση που παράγεται από σκέψεις που δεν έχουμε ανταποκριθεί στον ιδανικό μας εαυτό και θα μπορούσαμε – ή “έπρεπε” – να τα είχαμε κάνει καλύτερα.

Κάποιος χρειάζεται να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και μια ώριμη διαφοροποίηση για το πού βρίσκεται η ευθύνη (ή μερίδες ευθύνης). Η οικοδόμηση της αυτοαξίας είναι υποχρεωτική. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες που επικεντρώνονται στο να κάνουμε μια ΕΠΙΛΟΓΗ για το πώς να ανταποκριθούμε στην εξωτερική αποδοκιμασία.

Εάν έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση για να κατανοήσουμε τόσο τη δομή όσο και τον συμβολισμό της ενοχής, όπως φαίνεται μέσα από την ένταση από τον Κρόνο στον Ήλιο ή τη Σελήνη, μπορούμε να βοηθηθούμε στο να εντοπίσουμε μια προγραμματισμένη αντίδραση που ελέγχει τη συμπεριφορά μας και μας κρατά κολλημένους σε αρνητικά μοτίβα. Μπορούμε να βοηθηθούμε να σπάσουμε τον κύκλο της ενοχής και να απαλλαγούμε από τα βάρη που επιβάλλονται από τον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι ασυνείδητα έχουν χορηγήσει την άδεια σε άλλους να τους εκμεταλλεύονται, προσβάλλουν, μειώνουν και γενικά να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα. Μόνο όταν κατανοήσουν τα μοτίβα μπορούν να απαλλαχθούν από όλα αυτά τα σύνδρομα και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Ο Κρόνος δεν είναι φόβος. Είναι χρόνος. Και θέλει χρόνο και συζήτηση η λύση. Η θέση του Κρόνου από ζώδιο και οίκο σε κάθε Ωροσκόπιο δείχνει το δρόμο για τη λύση των προβλημάτων. Μπορούμε να τη δούμε; Πιστεύω ακράδαντα ΝΑΙ.

Γιατί οι λύσεις στην Αστρολογία είναι ατομικές όχι γενικές.


Image